Kirkehistorier

Her kan du læse om historier der tidligere har været bragt i kirkebladene eller historier vi har fået med relationer til Lokalområdet.

 

Kirkeskib og skibefest.

Kirkeskibet blev bygget af fisker Peter Jørgensen, Bagenkop. Det bærer navnet "Marie" , måske opkaldt efter Peter Jørgensens søster. 

Som det eneste kendte kirkeskib har det lanterner, der kan tændes.

Kirkeskibet bæres, sammen med sognets andet kirkeskib, Frederik d.7., i Magleby, hvert syvende år i procession gennem byen til kirken.

Oprindelsen til denne tradition går tilbage til forrige århundrede:

Kirkeskibet i Magleby ophængt omkring 1800, blev skadet da tårnet dér blev repareret i 1828-29. Skibet henlå som vrag i kirkens kælder, hvor det blev fundet af Hans Eriksen, der boede Østergade 25, Bagenkop. Han var veteran fra 1864 og hædret med Dannebrogsmærndenes medalje. Han var medlem af veteranlauget i sognet. Dette laug var knyttet til kirken på den måde, at veteranerne var kistebærer og havde laugsfanen med til begravelser. Lauget havde også en hjælpekasse til støtte for nødlidende i sognet. Hans Eriksen fandt altså skibet og reparerede det. Men da skibet skulle tilbage til Magleby kirke, ville man ikke køre det på en møgvogn;man besluttede at bære det hele vejen til kirke. Mindet siger, at det var i 1869. Fra denne hændelse stammer traditionen med at bære sognets kirkeskibe i procession. Siden 1914 har processionen foregået regelmæssigt hvert syvende år. Næste gang april 2019. Det er nu Sømandsforeningen, der står for processionen.

Denne forening blev stiftet i 1906 og afløste veteranlauget også på den måde, at den fik en hjælpekasse til støtte for nødlidende.

I god tid for processionen nedtages skibene og bliver repareret.I foråret,mens fiskerne endnu er i Bagenkop efter vinterfiskeriet, bæres skibene i procession af fire mænd, anført af en lods.Traditionen foreskriver, at de fire skal være ugifte fiskere eller sømænd fra Bagenkop. Tidligere var det endvidere sådan, at bærerne skulle have aftjent deres værnepligt i søværnet. Skibene bæres gennem byen, bærerne beværtes undervejs, og første del af processionen slutter med den højtidelige ophængning af skibet i Bagenkop Kirke, hvorefter lodsen, med traditionens foreskrevne ord, overlader skibet til kirken. På menighedens vegne takker præsten hvorefter der holdes en andage.

Herefter bæres Frederik d.7. til Magleby kirke, hvor det overlades på tilsvarende måde.

Om aftenen er Sømandsforeningen vært ved den store skibefest, der slutter med bal, åbnet af de fire bærere, der byder deres mødre op til dans.